Sisämaalausvinkit ankean seinän selätykseen

Voivatko huoneen seinät enää ankeampia olla. Yksikään taulu ei paranna ilmettä ja jokainen huoneen seinä riitelee naapurinsa kanssa. Jotain tälle on tehtävä! Nyt kuitenkin maalipurkkihyllyjen siintäessä silmänkantamattomiin innostus inhokkiseinien kukistamiseen hiipuu hitusen. Miten edes aloittaa maalin valinta?

Maalipurkki ja tyhjän seinän kammo - miten valmistaudut sisätilojen maalaukseen? Ei hätää, mietitään ensin mitä tilaa olet maalaamassa ja saako uuden maalipinnan seinien lisäksi lattia tai katto.


Kuinka valitsen maalin kiiltoasteen?

Sisämaalin valinnassa liikkeelle kannattaa lähteä siitä, minkä tilan seiniä aiotaan maalata. Näin saa selvitettyä sen, onko sopivin valinta kiiltävä vai himmeä maali. Puolikiiltävä, pirteän sävyinen keittiön seinä herättää täydellisesti aamuun, mutta samalla purkilla ei kannata maalata rauhoittumiseen tarkoitetun makuuhuoneen seiniä. Mitä kiiltävämpi pinta, sitä paremmin se kestää puhdistusta ja kulutusta. Matta maalipinta luo rauhallisen vaikutelman, joten himmeä tai täyshimmeä maali on oiva valinta oleskelutiloihin ja makuuhuoneeseen, ja puolihimmeä tai puolikiiltävä maali puolestaan sopii erinomaisesti kodin muille seinäpinnoille.

• Täyshimmeä sisämaali luo hienostuneen, sametinhimmeän seinäpinnan. Täyshimmeä maali toistaa vahvatkin värisävyt syvän pehmeinä, minkä lisäksi maalin täyshimmeä pinta häivyttää pinnan pienet epätasaisuudet. Täyshimmeä maali valitaan yleensä olo- tai makuuhuoneeseen.
• Himmeä sisämaali toistaa värisävyn rauhallisena. Myös himmeä maali sopii hyvin olo- ja makuuhuoneisiin sekä lastenhuoneisiin, ja kosteutta kestävä himmeä sisäseinämaali puolestaan on suosittu valinta kylpyhuoneiden ja pukutilojen seiniin.
• Puolihimmeä sisämaali toistaa värisävyn himmeää maalia energisempänä ja intensiivisempänä. Tämä hieman erottuvampi maalityyppi valitaan usein keittiöön, eteiseen tai porraskäytävään.
• Puolikiiltävä sisämaali on maalityypeistä kaikkein erottuvin ja intensiivisin. Puolihimmeän maalin tavoin myös puolikiiltävä maali on yleinen valinta keittiöihin, eteisiin ja porraskäytäviin.

Millainen värisävy kannattaa valita?

Valkoinen on sisämaalien sävyjen ehdoton kestosuosikki. Valkoisia maaleja on tänä päivänä saatavilla lukuisissa eri värivivahteissa, joista löytyy niin viileämpiä kuin lämpimämpiä sävyjä. Toisaalta myös tummemmat ja rohkeammat sisämaalisävyt ovat entistä suositumpia, ja niillä maalataan usein etenkin makuuhuoneiden seiniä. Rohkeamman sävyisellä maalilla voi myös tehostaa huoneen tunnelmaa maalaamalla sillä yhden tehosteseinän, joka erottuu muista, rauhallisemman sävyisistä seinistä.

Sopivaa maalisävyä suunnitellessa tärkeintä on valita sävy, joka miellyttää eniten omaa silmää. Sävy kannattaa myös valita huoneen kalusteisiin ja muuhun sisustukseen sopivasta värimaailmasta. Mikäli mietit valintaa vaaleampien ja tummempien värisävyjen välillä, on hyvä pitää mielessä, että tummat sävyt pienentävät tilan avaruutta, kun taas vaaleat avartavat tilan tuntua. Sekä huoneeseen tuleva luonnonvalo että valaistus vaikuttavat maalin lopulliseen sävyyn, mistä johtuen maalin valittuasi sitä kannattaa ostaa ensiksi pieni purkki, jotta voit tehdä maalattavaan tilaan koemaalauksen. Näin pystyt varmistumaan maalin todellisesta ja lopullisesta sävystä sen oikeassa ympäristössä ja valaistuksessa.

Varmista värin sopivuus oikeassa valossa värimallilla tai testimaalilla. Kuvassa Tikkurilan sävy Rentukka K303.

Vinkki!

Varmista värin sopivuus oikeassa valossa värimallilla tai testimaalilla

Muuta sisämaalin valinnassa huomioitavaa

  • Vaikka maalin väriksi valikoituisi valkoinen, on hyvä muistaa, että maalin kiiltoasteella on vaikutusta lopputulokseen samalla tavalla kuin erottuvampien värisävyjen kohdalla.
  • Värisävystä riippumatta pätee sääntö, että mitä himmeämpi maalin kiiltoaste on, sitä vaaleammalta maalin värisävy näyttää seinäpinnalla.
  • Mikäli seinässä on epätasaisuuksia, täyshimmeä maali on kaikkein armeliain valinta, sillä se antaa rauhallisen lopputuloksen, kun valo ei pääse peilautumaan maalatuista pinnoista. Lisäksi täyshimmeä kiiltoaste on paras valinta myös silloin, jos aiempaa maalauskokemusta ei ole.
  • Mikäli huoneen seiniä aiotaan pestä tai pyyhkiä kostealla tiuhaan, kannattaa valita puolikiiltävä maali, joka kestää kosteutta himmeitä maaleja paremmin. Puolikiiltävä maali sisältää sideainetta himmeitä maaleja enemmän, mistä johtuen sillä maalattuja pintoja on helpompi puhdistaa.
  • Jos aikeissa on maalata lattia, lattian maalaamiseen kannattaa aina käyttää tarkoitukseen erityisesti kehitettyä, kulutusta kestävää lattiamaalia. Lattiamaalin valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää etenkin siihen, millaisille lattiamateriaaleille mikäkin maali sopii.
  • Sisätilojen katon maalaamiseen puolestaan kannattaa valita sisäkattomaali. Lattiamaalien tavoin myös kattomaaleja valmistetaan eri materiaaleille sopivina vaihtoehtoina. Kattoa maalatessa suositaan usein täyshimmeitä ja valoisia sävyjä tilavaikutelman korostamiseksi.

BAUHAUSista löydät täsmätuotteina peittävät tai kuultavat seinämaalit, kestävät lattiamaalit eri lattiamateriaalien maalaukseen kuin myös kattomaalit monenlaisiin tarpeisiin, kuten muun muassa paneelikattomaalit.  Muista myös BAUHAUSista löytyvät laadukkaat kalustemaalit, joiden avulla teet kalusteistasi aivan yhtä upeat kuin uusi seinäsi.

Vinkki!

Intensiivisen väripinnan saamiseksi suosi puolihimmeää maalia!

Sisäseinämaalit  Katso kaikki »

Kaakeleiden maalaus on kylpyhuoneen pelastus

Kun kylpyhuoneremontti ei mahdu budjettiin, kaakelimaalit ovat helppo ja edullinen tapa uudistaa kylppärin ilmettä. Kaakelimaalit kestävät hyvin kulutusta ja kosteutta, joten kaakeleiden ja vedeneristyksen ollessa kunnossa ne tarjoavat pitkäkestoisen vaihtoehdon suuremmalle pintaremontille. Löydät BAUHAUSin valikoimasta omat maalit niin lattialaatoille kuin seinälaatoille.

Millaisia valmisteluja sisämaalaus vaatii?

Ei muuta kuin virttynyt paita päälle ja maalitela käteen! No, ei aivan, mutta vaivattomasti esityöt silti sujuvat. Maalausprojekti kannattaa aloittaa maalattavaa pintaa ympäröivien pintojen suojaamisella sekä maalattavien pintojen puhdistamisella, hionnalla, kittauksella ja pohjamaalauksella. BAUHAUSista löydät kätevästi yhden ja saman katon alta niin siivoustarvikkeet, hiomapaperit, kitit kuin pohjamaalit. Alla listattuna sisämaalauksen vaatimat esivalmistelut pähkinänkuoressa:

  1. Suojaa ympäröivät pinnat ja teippaa listat sekä valokatkaisijat, niin kiität itseäsi lopussa ihastellessasi valmista tulosta maaliroiskeiden puhdistuksen sijaan. 
  2. Puhdista maalattava pinta nihkeällä tai tarvittaessa kostealla siivousliinalla. Anna pinnan kuivua ennen maalauksen aloittamista.
  3. Kolojen ja halkeamien kittaus sekä irtoavan vanhan maalin hionta takaavat tasaisen lopputuloksen.
  4. Pohjamaali unohtuu helposti, mutta se antaa tartunta-alustan pintamaalille, tuo maalin sävyt esiin ja vähentää maalin kulutusta. Muista antaa pohjamaalin kuivua rauhassa, odottaessasi voit tehdä vaikkapa maalaukseen valmistavia mentaaliharjoituksia tai syödä vahvistavan voileivän. 
  5. Ota huomioon myös maalipurkin kyljessä kerrotut ohjeet.
  6. Sekoita maali huolella ja ohenna sitä tarvittaessa. Vältyt sävyeroilta varaamalla riittävän suuren maalimäärän samaan astiaan ja käyttämällä telassa riittävästi maalia.

1. Oikeilla työvälineillä maalaus sujuu leikiten 2. Liitutaulumaali Tikkurila Liitu

Vinkki!

Peitä maalikaukalo muovipussilla, niin säästyt kaukalon pesulta.

Miten puhdistan työvälineet ja mitä teen ylijäämämaalille?

Puhdistus

Kun maalausurakka on ohi, on aika puhdistaa työvälineet. Vesiohenteinen maali irtoaa vedellä, muutoin käytä liuotinta. Älä pese maalivälineitä juoksevan veden alla vaan erillisessä astiassa. Maalisudin harjakset pysyvät pehmeinä, jos peset harjakset vielä lopuksi pesuaineella ennen viimeistä huuhtelua.

Säilytyslaatikko SmartStore Pro 31 pitää puhdistetut maalausvälineet tallessa

Maalien hävittäminen

Jos maalia on jäänyt purkkiin, on kyseessä ongelmajäte, joka toimitetaan ongelmajätekierrätykseen. Nestemäinen maali ei kuulu viemäriin, vesistöön tai maaperään. Kuitenkin, jos maalipurkki sisältää ainoastaan kuivunutta maalia, voit hävittää purkin ja kuivan maalin sekajätteiden joukossa. Kuivat metallipurkit puolestaan voi kierrättää metallinkeräyksessä.

Vinkki!

Poista maalarinteipit kun maali on vielä hiukan kostea, jottei teippi revi kuivan maalipinnan reunaa.

Piristä kotisi seiniä maalauksen lisäksi myös tapetoinnilla

Innostuitko ajatuksesta maalata jokin kodin huoneistasi – tai vaikkapa kaikki niistä? Miten olisi, jos piristäisit samalla vaikkapa makuuhuoneesi ilmettä kauniilla tapetilla? BAUHAUSin artikkelissa ”Tapetin valinta” kerrotaan mittavasti erilaisista tapettityypeistä, ja tästä artikkelista saat näppäriä neuvoja sinulle sopivimman tapettityypin valintaan. Mikäli kaipaat myös ohjenuoria itse tapetointiin, artikkelistamme ”Ohje tapetointiin” löydät sekä käteviä tapetointivinkkejä että apua tapetin menekin laskemiseen.