Viherpeukalon käyttöopas

Onko sinulla hankaluuksia pitää sisäkasvejasi elossa pitkään? Tuntuuko, että viherpeukalosi kasvaa keskellä kämmentä? Huonekasveista huolehtiminen ei ole loppujen lopuksi niin vaikeaa kuin yleensä luullaan. Tärkeää on tietää, millaisesta huolenpidosta juuri sinun huonekasvisi pitävät, jotta voivat kukoistaa vuodesta toiseen.

Tässä artikkelissa me BAUHAUSin huonekasviasiantuntijat annamme sinulle tärkeitä vinkkejä huonekasveista huolehtimiseen. Esittelemme myös muutamia helppohoitoisia sisäkasveja, joista aloittelijoidenkin on hyvä aloittaa oman kotipuutarhan kasvattaminen.

Multien vaihto-opas

Huonekasvien multaa kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta kasvisi saavat varmasti kaikki tarvitsemansa ravinteet. Mikäli huonekasvisi ei oikein meinaa kasvaa ja se näyttää selkeästi huonovointiselta kastelusta ja sopivasta valosta huolimatta, voi mullanvaihto olla ajankohtaista. Mikäli kasvin juuret pilkistävät ruukun pohjasta, kannattaa samalla vaihtaa koko ruukku isompaan.

Ota selville, millainen multaseos on juuri sinun kasvillesi sopiva. Esimerkiksi orkidea kaipaa sille varta varten mukautettua multaa, samoin kuin hiekkapohjaisessa mullassa viihtyvät kaktukset. Usein pärjäät kuitenkin huonekasveille ja -kukille tarkoitetulla yleismullalla.

Keraamiset ruukut soveltuvat hyvin mehikasveille ja kaktuksille, sille ne haihduttavat enemmän vettä verrattuna muoviruukkuihin. Kuvassa Suojaruukku Lima 7 cm vaaleanvihreä.

Kun vaihdat multaa, kastele kasvi hyvin edellisenä päivänä, jotta multa ei pöllyä joka paikkaan. Ota kasvi varovasti pois ruukusta. Kaada vanha multa pois ja laita ruukun pohjalle esim. kananmunankuoria tai saviruukun kappaleita, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukusta. Laita tämän jälkeen ruukkuun kerros multaa, jonka päälle istutat kasvin. Täytä loppu tila mullalla ja tiivistä se kasvin ympäriltä, jotta kasvi pysyy pystyssä. Mikäli multa ei ole riittävän kosteaa, tulee se kastella. Muussa tapauksessa kevyt sumutus riittää. Suojaa kasvi suoralta auringonvalolta heti mullanvaihdon jälkeen.

Miten pitää sisäkasvit elossa talvella?

Huonekasvien omistajien yksi suurimmista kysymyksistä on varmasti se, kuinka pitää sisäkasvit elossa talvella. Suomen talvi on pitkä ja valoton, minkä lisäksi lämmitetty, kuiva sisäilma tekee huonekasvien oloista entistä tukalammat. Pystyt kuitenkin muutaman niksin avulla helposti luomaan edes rahtusen kesää huoneistoosi, pitäen sisäkasvit elossa talvella.

Kasvit kärsivät talvella eniten auringonvalon puutteesta, joten siihen kannattaa puuttua ensimmäisenä. Sijoita huonekasvit mahdollisimman lähelle huoneistosi valoisinta ikkunaa. Talvella, lokakuusta helmikuuhun, luonnonvalo ei kuitenkaan enää riitä. Tällöin kannattaa hankkia yksi tai useampi kasvilamppu. Jokainen huonekasvi ei välttämättä tarvitse omaa lamppua, sillä yksi riittävän iso lamppu riittänee aivan hyvin valaisemaan pienen kasvirykelmän.

Alaspäin suuntautuva kasvilampun valo ei häikäise turhaa silmää mutta auttaa kasveja selviämään kaamosajasta. Kuvassa LED-kasvilamppu Nelson Garden 15W E27 varjostimella.

Valitse riittävän tehokas lamppu, sillä kasvit tarvitsevat vähintään noin 1000 luksia valoa. Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen myös tiettyjä valonpituuksia, niin sanottua sinistä, violettia sekä punaista valoa. Sijoita lamppu lähelle kasveja, mutta älä anna polttimon koskettaa lehtiä, etteivät ne pala. Voit myös hankkia pelkän kasveille sopivan polttimon, jonka vain kiinnität olemassa olevaan lamppuusi.

Kasvit eivät yleensä myöskään pidä kuivasta huoneilmasta, joka syntyy huoneita lämmitettäessä. Kuivaa huoneilmaa vastaan auttaa kasvien sumuttaminen. Sumuttamista voit tehdä jopa useasti päivässä. Voit myös laittaa kasvien lähelle vesiastian, josta vesi pääsee haihtumaan ja kostuttamaan ilmaa. Älä myöskään sijoita kasveja liian lähelle lämpöpattereita.

Vähennä kasvien lannoitusta ja kastelua talven ajaksi. Talviaika on lepoaikaa, joten kasvit eivät tarvitse niin paljon ravinteita kuin kesällä. Älä kuitenkaan lopeta kastelua tai ravinteiden antamista kokonaan, vaan harvenna niiden väliä kesään verrattuna.

Kasvilamput ja kasvivalot  Katso kaikki »

Sisäkasvien hyönteistorjunta

Kyllä vain, hyönteiset voivat iskeä myös huonekasveihin. Mutta ei hätää – vinkkiemme avulla saat pienet tuholaiset pois kasviesi kimpusta. Tärkein ase taistelussa hyönteisiä vastaan on kasvien hyvä hoito. Mitä terveempi kasvi, sitä vähemmän tuhoa hyönteiset saavat aikaan. Pidä erityistä huolta huoneilman kosteudesta ja sumuta kasveja säännöllisin väliajoin.

Hoitamalla kasveja säännöllisesti huomaat myös kasvituholaiset ajoissa.

Ötököitä saattaa herkästi kulkeutua kasviin jo sen ollessa matkalla kauppaan. Kannattaa siis eristää uudet kasvit muutaman päivän ajaksi vanhoista huonekasveista. Mikäli kasvissa alkaa kasvaa seittiä, sen pintaan ilmestyy vahamaista kerrosta tai lehdet alkavat kellastua ja tippua hyvästä hoidosta huolimatta, syypäänä voivat olla esimerkiksi kirvat tai vihannespunkit. Tutki kasvi kunnolla ötököiden, munien tai ulosteiden varalta.

Mikäli kasveista löytyy ötököitä, niistä tulee hankkiutua eroon välittömästä, etteivät ne ala lisääntyä holtittomasti. Eristä kasvi muista huonekasveista ja leikkaa kaikki vaurioituneet ja kellastuneet lehdet ja kasvinosat pois. Tapa kaikki kasvissa oleskelevat hyönteiset ja pyyhi kasvi kauttaaltaan mäntysuopaliuoksella tai kaupasta ostettavalla hyönteistentorjujalla. Toista käsittely usean päivän ajan, jotta myös hyönteisten munat tuhoutuvat.

Kasvien suojeluun  Katso kaikki »

Lemmikeille myrkylliset kasvit

Mikäli kotonasi tassuttelee nelijalkaisia ystäviä, huonekasvien valinnassa on oltava erityisen tarkkana. Useat suosituista sisäkasveista ovat nimittäin lemmikeille myrkyllisiä. Lemmikit, varsinkin kissat, tykkäävät usein pureskella kasveja, jolloin ne voivat saada myrkyllistä tai ärsyttävää kasvinestettä suuhunsa. Kaneista puhumattakaan: pitkäkorvat kun tykkäävät syödä kaikkea vähänkään vihreän väristä, joten sinun tulee varmistaa, etteivät ne pääse mutustelemaan niille haitallisia kasveja.

Mikäli kotonasi liikuskelee kissa, seuraavat kasvit ovat haitallisia:

  • Liljat ja kielot
  • Erilaiset traakkipuut
  • Keltanarsissit
  • Käpypuut
  • Mistelit ja jouluruusut
  • Kellopasuunat
  • Oleanterit
  • Ahkeraliisa
  • Viirivehka
  • Kirjovehka

Koirat eivät välttämättä ole niin innokkaita kasvinsyöjiä, mutta seuraavat lajikkeet kannattaa pitää koirien ulottumattomissa:

  • Palmuvehka
  • Viirivehka
  • Käpypalmut
  • Peikonlehti
  • Muratti
  • Kultaköynnös
  • Rusokäenkaali

Myrkytyksen oireita kaikilla lemmikeillä ovat yleensä oksentelu sekä ripulointi. Mikäli epäilet myrkytystä, otathan heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kannattaa joko välttää näiden sisäkasvien hankintaa ja sijoittaa ne varmasti sellaiseen paikkaan, jonne lemmikit eivät pääse. Jos kissasi tykkää kiipeillä, älä hanki mitään yllä mainituista kasveista. Myös koirat ja kanit voivat hypätä pöydille, joten on parempi olla liian varovainen ja olla hankkimatta yhtään myrkyllisiä kasveja kotitalouteen, jossa on lemmikkejä.

Helppohoitoiset ja hyödylliset sisäkasvit

Sisäkasvien kasvatus ei ole vaikeaa, mutta aloittelevan kotipuutarhurin kannattaa aloittaa helpoista huonekasveista. Onneksi monet Suomen suosituimmista sisäkasvilajeista ovat erittäin vähään tyytyväisiä, joten ne kestävät jopa Suomen haastavia oloja. Monilla helppohoitoisilla sisäkasveilla on myös ilmaa puhdistavia ominaisuuksia, joten ne eivät ole ainoastaan kauniita katsella vaan myös käytännöllisiä.

Aluksi on hyvä miettiä, millainen olet kasvin omistajana. Tuppaako kastelu unohtumaan vai oletko siinä jopa liiankin innokas? Erilaiset mehikasvit, kuten aloe vera ja rahapuu, sekä anopinkieli sopivat hyvin ensiksi mainitulle. Ne kestävät hieman hajamielistäkin kastelua tai vähäistäkin valoa, jopa vetoa. Anopinkieli myös puhdistaa ilmaa epäpuhtauksista.

Tutustu BAUHAUSin puutarhamaailmaan.

Suomen pitkään, pimeään ja kuivailmaiseen talveen kannattaa lisäksi valita kasvilajeja, jotka sietävät myös vähäistä valoa varsinkin, jos oma asuntosi on hämärä. Viirivehka viihtyy hämärässäkin, kunhan sitä muistaa kastella useasti. Myös viirivehka kiittää hyvästä hoidosta puhdistamalla pölyä ja likaa ilmasta.

Kaksi kenties yleisintä huonekasvia ovat vahamaisista lehdistään tunnettu palmuvehka sekä muhkeaksikin kasvava, ”reikälehtinen” peikonlehti. Nekin ovat helppohoitoisia huonekasveja ja sopivat Suomen oloihin. Palmuvehka pitää auringosta sekä puolivarjosta, mutta selviää myös vähemmällä valolla. Sen kasteluväli saa olla pitkä, kunhan se saa sitten kerralla paljon vettä. Myös peikonlehden multa saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Se pitää puolivarjosta tai varjosta, joten älä sijoita sitä ikkunalle, johon aurinko pääsee paistamaan suoraan. Peikonlehti pitää myös kosteasta ilmasta, joten suihkuttele sen lehtiä useita kertoja päivässä. Kauniit sisäkasvit ovat mukava lisä erityisesti kaupunkiasunnossa, eikä niiden hoitoa kannata arastella. Tutustu vain huolella kasvien hoito-ohjeisiin ja kysy tarvittaessa lisää BAUHAUSin kasviasiantuntijoilta!