Pihanurmikko on vihreä ja visuaalinen osa puutarhaa, jota on vaikea korvata millään muulla. Nurmikko kehystää puutarhaa ja yhdistää kauniisti pihan osat, kuten reunustetun terassin, kukkapenkit sekä hyötypuutarhan ja tekee niistä kutsuvan kokonaisuuden. Oikeilla hoitotuotteilla voit elvyttää tehokkaasti vanhaa nurmipintaa.

Voiko nurmikko huonosti?

Nurmikon huonoon vointiin syynä voi olla huono salaojitus, ravinteiden ja kalkinpuute vanhassa kasvualustassa tai sammal, joka ei anna ruoholle tilaa kasvaa. Kaikki nämä liittyvät oikeastaan toisiinsa ja kun hoidat yhden asian kuntoon, muutkin vaivat alkavat helpottaa.

1. Kalkitse

Kalkitse ja lannoita nurmikkoa säännöllisesti, koska haluat nurmikon pysyvän kauniina vuosien ajan samassa kasvupaikassa. Kalkitse kerran vuodessa, vähintään joka toinen vuosi. Suomalainen kasvualusta on luonnostaan hapan ja kaikkien kasvien, myös nurmikon kasvu hapattaa maata vähitellen luontaisesti. Jos maa on liian hapan, nurmikkosi kasvaa huonosti eikä pysty hyödyntämään lannoitteiden ravinteita. Kalkitseminen vähentää happamuutta, muista sen vuoksi sekä kalkitseminen että lannoittaminen. Kalkita voit milloin vaan. Puutarhasesongin aikana pihalla on paljon tekemistä, joten voit kalkita ennen ruuhkaa ja kasvukauden alkua levittämällä kalkin jo lumen päälle. Kalkki alkaa imeytyä heti lumen sulaessa. Kalkkipussin ohjeen mukaan käytetään vuosittain ylläpitokalkitukseen pienempi määrä ja jos edellisestä kalkitsemisesta on pitkä aika, käytetään perustamiskalkituksen määriä. Pienirakeinen GreenCare Rakeinen Nurmikkokalkki on kaksitehoinen tuote. Se sisältää nopeasti liukenevaa aitoa, rakeista dolomiittikalkkia, joka vähentää maan happamuutta. Siinä on myös Grobiootti -hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat nurmikon leikkuujätteen hajoamista luonnolliseen kiertoon. Nopea hajoaminen vähentää myös kasvuston päälle leikatessa muodostuvaa kuollutta ja nurmea tukahduttavaa kuitukerrosta.

2. Lannoita

Ravinteiden puute on yksi tärkeimmistä syistä nurmikon huonoon kuntoon ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella. Anna nurmikolle ravinteita kerran kuukaudessa toukokuusta elokuuhun. Riittoisa GreenCaren Nurmikon Kevät ja Kesä Plus on erikoislannoite nurmikolle, joka toimii kahdella tavalla. Ensinnäkin se sisältää kasviperäisiä raaka-aineita, jotka hoitavat maaperää ja parantavat mullassa luontaisesti toimivien hyvien mikrobien toimintaa. Ne parantavat maan rakennetta. Toiseksi lannoite sisältää kaikki nurmikon kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet. Minirakeet liukenevat nopeasti ja levittyvät tasaisesti. Ne eivät pölyä ja nurmikon käyttöä voi jatkaa normaalisti. Nurmikkoa lannoitetaan syksyyn asti, kuitenkin loppukesällä maltillisesti. Nurmikko poikkeaa ratkaisevasti muista monivuotisista puutarhakasveista: nurmikko tarvitsee syksylläkin hieman typpeä ja tasapainoisesti muitakin ravinteita. Voit huoletta puolittaa Nurmikon Kevät&Kesä Plussan annoksen elokuussa. Puolikkaan annoksen ravinteet riittävät pitämään nurmikon vihreänä ja samalla edistävät talveen valmistautumista. Kätevät pienet rakeet on helppo levittää nurmelle.

3. Sammal pois

Jos nurmikkosi voi hyvin, sammal pysyy poissa. Sammal valtaa paikkoja, joissa nurmikko syystä tai toisesta ei viihdy. Syy voi olla se, että maa on liian tiivistä. Piha voi olla myös liian märkä ja silloin salaojitus on puutteellinen. Sammal viihtyy happamassa, joten muista nurmikon kalkitseminen vähintään joka toinen vuosi. Kolmas syy sammaloitumiseen on ravinteiden puute ja siihen auttaa Nurmikon Kevät ja Kesä Plus -lannoite. Tehokkaasti sammalta torjuva GreenCaren Sammal Pois sirotellaan sammalkasvuston päälle ja huomaat nopeasti, kuinka sammal katoaa ja ruohonkorret alkavat vahvistua entisen sammalmättään paikalla. Nurmikko valtaa nopeasti tilansa takaisin, jos sille annetaan mahdollisuus.

4. Paikkaa aukot

Jos nurmikko on paikoitellen kokonaan hävinnyt, poista kuollut nurmikko haravalla tai lapiolla niin, että maan pinta näkyy. Tasoita paikattavaan kohtaan puutarhamultaa ympäröivän maan tasalle. Tiivistä kasvualusta kevyesti tallaamalla tai nurmikkojyrällä. Nurmikon talvivauriot saat paikattua helposti GreenCaren Nurmikon paikkausseoksella, joka auttaa kasvattamaan harvaksi jääneen nurmikon tiheäksi. Tämä korkealaatuinen ja monipuolinen nurmikkosiemenseos sopii kaikille nurmikoille.  GreenCare Nurmikon Paikkausseos kunnostaa vanhan ja harvan nurmikon tiheäksi ja elinvoimaiseksi ravinnepinnoitteen voimalla. Lisää lopuksi ohut kerros multaa ja kastele niin, että uusi, lisätty multa kastuu läpi. Itäminen on peruuttamaton prosessi ja sen jälkeen siemenet eivät saa päästä kuivumaan. Tarkkaile mullan kosteutta päivittäin ja kastele tarvittaessa niin kauan, että uusi ruoho on vähintään 3 cm korkea. Leikkaa paikkausnurmikko ensimmäisen kerran, kun ruoho on 6–10 cm korkeaa.

Nurmikon leikkaaminen

Nurmikko tykkää leikkaamisesta! Tee sitä usein. Robottiruohoneikkurien suosio kasvaa koko ajan, joten leikkaaminenkaan ei enää ole ongelma. Kesällä normaali leikkuukorkeus on yleensä 4–5 cm, kuivana aikana nurmikko saa kasvaa jopa 7 cm pituiseksi. Leikkaa korren pituudesta enintään 1/3 kerralla. Vaihda leikkuusuuntaa eri kerroilla, jotta korret eivät painautuisi aina samaan suuntaan. Nurmikko kannattaakin leikata mahdollisimman kuivana ja usein paras aika on iltapäivällä tai alkuillasta. Kerää leikkuujäte pois, jos sitä jää suuria kasoja peittämään kasvavaa nurmikkoa. Nurmikko kasvaa päivän valoisuuden perusteella ja nurmikon kasvu vähenee päivän lyhetessä loppukesää kohti.

Elokuussa nurmikko pidetään vielä 4 cm mittaisena, mutta syyskuussa puolivälissä terän saa säätää hieman ylemmäs, jotta nurmikko saa alkaa varautua talvehtimiseen. Nurmikko alkaa päivän lyhetessä varastoida yhteyttämistuotteita juuristoon ja lyhyestä korresta ei jää juuriin siirrettäväksi lehtivihreää. Hiukan pidempi nurmikko (6–8 cm) talvehtii paremmin kuin aivan lyhyt. Huolla ruohonleikkuri syksyllä ja tarkista myös terien kunto. Tylsä terä repii nurmikkoa, jolloin leikkausraja ruskettuu ikävästi. Osan puiden putoavista lehdistä voit jättää nurmikolle tai silputa ruoholeikkurilla ravinteiksi. Joidenkin puiden lehdet kannattaa viedä pois: esimerkiksi tammen, siipipähkinän ja vaahteran lehdet muodostavan peiton, jonka alla nurmikko voi tukahtua ja sienitaudit lisääntyvät.

Nurmikon kasteleminen

Kastele nurmikkoa tarvittaessa. Paras aika kastella nurmikkoa on ilta, koska silloin päivän lämpö ei heti haihduta vettä pois. Kun kastelet, kastele kerralla reilusti eli 10–20 mm/m², jotta maa kastuu pintaa syvemmälle. Kerran viikossa kunnolla on parempi kuin vähän joka ilta.

Kastelutuotteet   Katso kaikki »

Usein kysyttyjä kysymyksiä nurmikonhoidosta:

Miten nurmikon saa vihreäksi talven jälkeen?

Nurmikkoa voi kevyesti haravoida, niin vihreät korret pääsevät kasvamaan esiin. Lannoituksen eli GreenCare Nurmikon Kevät Kesä Plussan käytön aloittaminen jo toukokuussa antaa nurmikon kasvulle vahvistusta alkupyrähdykseen.

Haravoidaanko nurmikkoa keväällä?

Kevyt rapsutus voi olla paikallaan, varsinkin, jos nurmikon pinta on peittynyt. Koska nurmikkoa kalkitaan? Kalkita voi koska vaan. Kalkki vähentää maan happanemista, jolloin kasvit pystyvät käyttämään ravinteita paljon paremmin. Moni varautuu puutarhakauteen laittamalla kalkkia jo lumen päälle, koska lumen sulaessa kalkki alkaa liueta heti sulamisveden kanssa. Kesällä ja syksyllä voi yhtä lailla kalkita, jos se on unohtunut keväällä. Pienirakeinen, Grobiootti -hyötymikrobeja sisältävä Rakeinen GreenCaren Nurmikkokalkki on kaksivaikutteinen erikoiskalkki nurmikoille. Kalkitsemisen jälkeen nurmikon käyttöä voi jatkaa kuten aiemminkin.

Pitääkö nurmikkoa lannoittaa kesällä? Entä syksyllä?

Nurmikon lannoittaminen on erityisen tärkeää alkukesällä eli toukokuussa. Sitten jatketaan kerran kuussa elokuuhun asti. Päivän lyhetessä syyskesällä lannoiteannoksen voi puolittaa. Sama lannoite sopii koko kesäksi. Nurmikko tarvitsee joka kerta pienen määrän typpeä, koska se kasvaa vihreänä myös syksyllä.

Miten nurmikko kestää talven parhaiten?

Mitä paremmassa kunnossa nurmikko on syksyllä, sitä paremmin se lähtee vihertämään keväällä. Nurmikon hyvinvoinnin kulmakivinä on kalkitseminen ja lannoittaminen.