Lataa

Rakenna alle 30 m² piharakennus ilman rakennuslupaa!

Rakenna alle 30 m² piharakennus ilman rakennuslupaa

Vuonna 2025 saat rakentaa alle 30 m² piharakennuksen tai saunan ilman rakennuslupaa

Haluatko rakentaa pihasaunan kotiin tai kesämökille? Tarvitaanko teillä vierashuonetta, pihavarastoa, pientä autotallia tai vaikka etätyötilaa? Vuonna 2025 voimaan astuva uusi rakentamislaki mahdollistaa kaikkien näiden tilojen rakentamisen omalle tontille ilman rakennuslupaa, kunhan niiden koko on alle 30 m2. Myöskään ilmoitusmenettelyä tai naapurikuulemisia ei tarvita. Toki sinun pitää huomioida, että rakennus tai vierasmaja ei saa tulla vakituiseen asumiskäyttöön. Mikä sitten määrittelee asuinrakennuksen? Yleensä jos siinä on keittiö, liesi ja ruoanvalmistusmahdollisuudet, se on asuinrakennus. Se ei estä sitä, että piharakennukseen, kuten esimerkiksi pihasaunaan, saa vetää sähköt, vedet ja rakentaa viemärit.

Pihavaja, puukatos, jätekatos, pihavarasto vai monitoimikatos?

Suomalaisen omakotitaloasujan, jolla on vielä usein oma mökki, pihoilla tarvitaan yleensä monenmoista pientä varastoa ja katosta. Ison halkosavotan jälkeen mökillä kaivataan kunnon halkovajaa tai vähintään puukatosta sään suojaksi. Entä ne joka paikassa pyörivät puutarhan pienkoneet, ruohonleikkuri, trimmeri, haravat ja lapiot – nyt voit vihdoin rakentaa helposti kätevän paikan entistäkin helpommin! Entäpä jätekatokset? Taloyhtiöt useimmiten edellyttävät kierrätyksen järjestämistä entistä monipuolisemmin. Tämä kasvattaa erilaisten jäteastioiden tarvetta pihapiirissä – eivätkä ne näytä hyvältä ilman rakennukseen sopivaa katosta tai suojaa. Vaikka näissäkin tapauksissa itse rakentamisen byrokratia on helpompaa, on jätepisteen rakentamisessa paljon huomioitavia yksityiskohtia. Edellytykset liittyvät mm. paloturvallisuuteen, tuulikuormaan ja katosten kantavuuteen. Mökeillä on sielläkin käyttöä pienille rakennuksille. Rakentaisitko vihdoin sen vierasmajan tai pienen rantasaunan tai vaikka muumitalon lapsille? Grillikodan tai grillikatoksenkin saat tontillesi nyt helpommin.

Uusi laki tuo pienrakentajalle säästöjä ja helpotusta paperisotaan

Uusi Rakentamislaki mahdollistaa esimerkiksi pienen kesämökin, piha-aitan tai alle 50 m2 autokatoksen rakentamisen vähemmällä byrokratialla ja pienemmällä paperityöllä. Uusi rakentamislaki yhdistää aiemmat lupamuodot (rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus) yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Vaikka rakentamislupa pieniltä piharakennuksilta poistuukin ja säästät lupamaksussa, on niiden silti noudatettava kaavamääräyksiä ja kunnan rakennusjärjestystä. Jos olet rakentamassa vaikkapa rantasaunaa kesämökille, kannattaa tutustua myös rantarakentamista koskeviin säännöksiin. Esimerkiksi kaavassa lukee tontin rakennusoikeus, jota ei edelleenkään saa ylittää. Jos rantasauna tai pihasauna rakennetaan kaava-alueelle, tarvittavien määräysten on toteuduttava. Saunan rakentajalla on itse vastuu huolehtia siitä, että rakennusmääräyksiä noudatetaan. 

Mitä pitää huomioida pihavajan tai -rakennuksen paikasta tontilla? 

Pihaan sijoittuvan rakennuksen sijoittelua tontilla säätelevät edelleen kunnan kaavamääräykset sekä rakennusjärjestys. Rakentamislaki ei rajoita montako rakennusta saat rakentaa, mutta sitä saatetaan rajoittaa kaavassa tai kunnan rakentamisjärjestyksessä. Uudessakin laissa pitää huomioida seuraavaa:

  • Etäisyys tontin rajasta: piharakennuksen tulee pääsääntöisesti sijaita vähintään 4 metrin päässä naapurin rajasta, ellei naapurin kanssa ole muuta sovittu.
  • Etäisyys muihin rakennuksiin: Pihasaunan ja asuinrakennuksen välinen etäisyys tulee olla riittävä paloturvallisuuden varmistamiseksi.
  • Luonnon huomioiminen: Jos tontilla on erityisiä luontoarvoja, kuten suojeltuja puita tai vesistöjä, niiden läheisyyteen rakentamista voidaan rajoittaa.

Piharakennuksen etäisyys naapurin rajasta on sovittavissa

Piharakennuksen hiilijalanjälki ja energiatehokkuus 

Rakennusten ympäristövaikutusten arviointi on yksi uuden lain keskeisistä uudistuksista. Tämä koskee myös pihalle rakennettavia pieniä rakennuksia, vajoja ja saunoja. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on pystyttävä osoittamaan, että rakennuksen materiaalit ja energiatehokkuus ovat ympäristön kannalta kestäviä.

  1. Rakennusmateriaalien valinnassa kannattaa suosia puuta. Jos käytät pihavajan tai pihasaunan runkomateriaalina sertifioitua puuta, kuten PEFC- tai FSC-sertifioitu, se voi auttaa sinua täyttämään rakennuksen edellyttämät ympäristövaatimukset.
  2. Muista energiatehokkuus. Vaikka pihavaja ei tarvitsisikaan lämmöneristystä, kannattaa valaistus ja ilmanvaihto tehdä silti mahdollisimman energiatehokkaiksi.
  3. Vaikka rakennukseen tulee juokseva vesi, siinä on viemäri ja se on sähköistetty, et tarvitse rakentamislupaa, mikäli pihavajan tai pihasaunan koko on alle 30 m2. Silti jätevesien käsittelyvaatimukset on otettava huomioon erityisesti haja-asutusalueilla. Uudessa laissa painotetaan vähäpäästöisiä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Vuonna 2025 pihasauna kuuluu kaikille 

Mikäli sinä olet haaveillut juuri ulos tai rantaan rakennettavasta erillisestä saunarakennuksesta, tarjoaa uusi rakentamislaki sinulle paljon erilaisia mahdollisuuksia. Mielestämme pihasauna kuuluu kaikille, mutta saunoja ja tyylejä on erilaisia! Tässä esimerkiksi moderni lasiseinäinen saunamökki, jossa yhdistyy sauna ja pieni oleskelutila tai vierashuone. Tämänkin saat rakentaa uuden lain puitteissa omalle tontillesi ilman rakentamislupaa. Perehdythän lakiasetukseen ja konsultoit kuntasi rakennusvalvontaa ennen aloittamista.

Mikä ero on saunalla ja piharakennuksella? 

Rakennuslain uudistukset ovat askel kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Kun rakennusten suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan entistä tarkemmin ympäristövaikutukset, Suomi voi edetä kohti ilmastotavoitteitaan. Vaikka lyhyellä aikavälillä kustannukset voivat nousta, pitkällä aikavälillä kestävä rakentaminen säästää rahaa. Esimerkiksi energiatehokkaat ratkaisut laskevat käyttökustannuksia, ja kierrätysmateriaalien suosiminen tuo kilpailuetua. Tiukemmat vaatimukset ja tehokkaammat prosessit vähentävät rakennusvirheiden määrää. Tämä hyödyttää sekä rakennuttajia että rakennuksen loppukäyttäjiä.

Piharakennukset Katso kaikki »
Samankaltaiset artikkelit
  1. Uusi rakentamislaki 2025

    Uusi rakentamislaki 2025

    Vuoden 2025 alusta voimaan astuvalla uudella rakentamislailla pyritään vastaamaan kasvaviin ympäristövaatimuksiin, selkeyttämään lupakäytäntöjä sekä tukemaan kestävää rakentamista. Tärkeää on myös rakentamisen laadun varmisatiminen, sillä rakennusvirheiden ja heikkolaatuisen työn seuraukset tulevat kalliiksi.

  2. Rakenna pihasauna ilman rakennuslupaa!

    Rakenna pihasauna ilman rakennuslupaa!

    Uusi rakentamislaki astuu voimaan vuonna 2025 ja se tuo mukanaan helpotuksia myös pihasaunojen rakentamiselle ja aiempaan rakennuslupaan. Se on ilouutinen sillä pihasauna kuuluu kaikille!

Valitse tavaratalo Jatka ostoksia
Espoo Valitse Valittu
Rusthollarinkatu 6 02270 Espoo 020 6300 830 Ma - Pe 8:00 - 20:00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.espoo@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Lahti Valitse Valittu
Simolanmutka 5 15680 Lahti 020 6300 850 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.lahti@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Oulu Valitse Valittu
Kaakkurinkulma 2 90410 Oulu 020 6300 840 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.oulu@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Tampere Valitse Valittu
Palmrothintie 4 33950 Pirkkala 020 6300 820 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.tampere@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Turku Valitse Valittu
Kuloistentie 1 21280 Raisio 020 6300 810 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.turku@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja
Vantaa Valitse Valittu
Tammiston kauppatie 19 01510 Vantaa 020 6300 800 Ma - Pe 8.00 - 20.00
La 9.00 - 18.00
Su 10.00 - 18.00
info.vantaa@bauhaus.fi
Ajo-ohjeet Lisätietoja