Kylpyhuoneen siisteydestä kannattaa pitää erityistä huolta, sillä se muodostaa ison osan koko kodin viihtyisyydestä. Siistissä kylpyhuoneessa on jokaisen miellyttävä käydä, ja sinne on myös mukavampi päästää vieraatkin. Tästä syystä kylpyhuoneen pesu ja muut tarvittavat siivoustyöt tulee tehdä riittävän usein. Kylpyhuoneen siivouksen yhteydessä on tärkeää myös muistaa vaihtaa joka kerta tarjolle puhtaat käsipyyhkeet, ja mikäli asunnossa asuu useampia henkilöitä, käsipyyhkeet kannattaa vaihtaa tiheämminkin. Lisäksi lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin, etenkin jos suihkua käyttävät pitkähiuksiset asukkaat. Huonosti imevä, hiusten tukkima lattiakaivo saa veden lainehtimaan kylpyhuoneen lattialla, mikä edesauttaa likajäämien kertymistä sekä kalkkikertymien muodostumista lattiaan.
Ennen kylpyhuoneen pesupuuhiin ryhtymistä kannattaa ensiksi varata eri pesupinnoille eriväriset siivousliinat, jotta niiden käyttökohteet on helpompi muistaa. Yhdellä siivousliinalla suositellaan pestävän kaakelit ja käsienpesuallas, kun taas wc-istuimelle tulee käyttää erillistä liinaa. Lattia pestään luonnollisesti omalla lastaan kiinnitetyllä liinallaan, mikäli sen pesuun ei käytetä moppia. Pesupuuhissa huomattavaa etua on myös naarmuttamattomasta puhdistussienestä, jonka avulla kylpyhuoneen pinttyneemmänkin lian poisto onnistuu vaivattomasti. Kylpyhuoneen pesuaineeksi sopii koko kodin yleispuhdistusaine, ja saatavilla on myös erityisesti kylpyhuoneille suunniteltuja pesuaineita. Kylpyhuoneen pesu- ja puhdistusaineet löydät kätevimmin BAUHAUSista.
Pinttyneen lian poisto
Pinttynyt lika on valitettavan tuttu vieras monessa kylpyhuoneessa. Lika pääsee helposti pinttymään kylpyhuoneen pinnoille etenkin, jos ylläpitopesua ei tehdä riittävän usein. Päänvaivaa ja harmaita hiuksia monelle aiheuttava kylppärin puhdistustyö on suihkuseinän pesu. Koska suihkuseiniin kertyy helposti likaa ja kalkkia, lasinen suihkuseinä voi vaatia pesemistä hyvinkin tiuhaan tahtiin. Mikäli haluat päästä vähemmällä ja harventaa suihkuseinän pesukertoja, lian ja kalkin kertymistä lasiseen suihkuseinään voi ehkäistä huolehtimalla suihkussa käyntien jälkeen seinän säännöllisestä kuivauksesta lasinkuivainta apuna käyttäen.
Sijoita suihkuseinän kuivauslasta käden ulottuville ja tee seinän kuivaamisesta uusi rutiini. Kuvassa Suihkulasta Pisla Clever valkoinen.
Kätevin tapa saada sekä suihkuseinä että saunan lasiovi puhtaaksi on puhdistaa ne kauttaaltaan pehmeällä liinalla, joka ei naarmuta lasia, sekä pesuveteen sekoitetulla miedolla yleispuhdistusaineella. Mikäli lasiseinässä tai -ovessa on rasvatahroja, kuten shampoojäämiä, niiden puhdistamiseen toimii yleensä parhaiten pesuveteen lisätty pieni määrä astianpesuainetta.
Yleispuhdistusaineen tai kylpyhuoneen puhdistusaineen lisäksi kylppärin pesupuuhissa on hyötyä myös muista pesuaineista. Kaakelipesuaine, toiselta nimeltään laattojen puhdistusaine, on erittäin tervetullut lisä jokaiseen kylppäriin etenkin suursiivousten yhteydessä. Pesuainetta voi käyttää kaakeleiden pesuun yhdessä joko hankaamattoman sienen tai erityisen kaakeliharjan kanssa. Mikäli kyseessä on ylläpitosiivous, kaakeleille riittää yleensä puhdistaminen neutraalilla yleispuhdistusaineella. Kaakeliseinää pestessä on hyvä muistaa tehdä aina pesu alhaalta ylöspäin, jolloin likavesi ei jätä raitoja laattoihin. Seuraavaksi kerromme, miten kylpyhuoneen saumojen puhdistus kaakeleista onnistuu kätevimmin.
Siivousliinat ja mopit Katso kaikki »
Kylpyhuoneen saumojen puhdistus
Ylläpitosiivousten lisäksi kylpyhuoneen pesupuuhiin lukeutuu myös harvemmin suoritettavia toimenpiteitä, kuten suursiivouksia. Näihin lukeutuu myös kylpyhuoneen saumojen puhdistaminen. Saumojen puhtaiksi ja kirkkaiksi saaminen ei onnistu pelkällä vedellä ja sienellä, sillä saumoihin kertyy helposti esimerkiksi pesuainejäämiä, kalkkia sekä ihosta irtoavaa likaa. Tästä johtuen saumojen pesuun tarvitaan veden lisäksi joko yleispuhdistusainetta tai kylpyhuoneen pesuainetta. Saumat puhdistetaan hankaamattomalla sienellä, ja pinttyneemmän lian kyseessä ollessa avuksi kannattaa ottaa myös erityinen saumaharja, joka on suunniteltu saumojen puhtaiksi hankaamiseen itsepintaisemmasta liasta.
Pidä ylimääräinen vesi poissa lattialta kuivauslastalla. Kuvassa Sini Triplakuivain.
Ennen saumojen puhdistuspuuhiin ryhtymistä kaakelit kannattaa suihkuttaa lämpimällä vedellä, jonka tehtävänä on sekä suojata saumoja pesuaineelta että myös pehmittää saumoihin kertynyttä likaa, helpottaen näin saumojen puhtaiksi ja kauniiksi saamista. Erilaiset pesuaineet ja tarvikkeet kylpyhuoneen saumojen puhdistukseen löydät kätevimmin BAUHAUSista.
Puhdistusaineet laatoille ja saumoille Katso kaikki »
Millä kalkki pois kylpyhuoneesta?
Saumojen puhdistuksen lisäksi kylpyhuoneen tarkempiin ja harvemmin suoritettaviin pesupuuhiin kuuluu kalkinpoisto eri pinnoilta. Lasiseinien ja laattasaumojen lisäksi kalkkia kertyy helposti myös kylpyhuoneen lattiaan sekä pesualtaan ja suihkun hanojen suulle. Kalkinpoisto on hyvä tehdä myös suihkupäähän säännöllisin väliajoin, jotta suihkun suutin ei pääse tukkeutumaan liiasta kalkista. Jos kalkkia on päässyt kertymään kylpyhuoneen eri pinnoille jo runsaammin, se ei lähde enää irti pelkällä kostealla liinalla, vaan apuun tarvitaan järeämpiä keinoja.
Ekologista Sini-kestopulloa ei tarvitse heittää pois pullon tyhjennettyä vaan siihen saa täyttöpakkauksia. Kuvassa hyvin kalkkiin pureva Puhdistusaine Sini Kylppäri Starttipakkaus Laventeli.
Kalkinpoistoon on saatavilla erityisiä puhdistusaineita, mutta yleensä kalkkijäämien puhdistukseen riittää mieto veden ja yleispuhdistusaineen seos. Mikäli kalkkia on kertynyt lavuaariin, kannattaa varmistaa, ettei tule käyttäneeksi liian happamia puhdistusaineita, sillä ne voivat helposti vaurioittaa lavuaarin pintaa. Tämä on syytä pitää mielessä siksi, että varsinaiset kalkinpoistoaineet ovat happamia liuoksia, joten ne kannattaa unohtaa lavuaarin pesussa. Kalkinpoisto tulee tehdä joko pehmeällä liinalla tai hankaamattomalla sienellä, ja on syytä muistaa, että puhdistukseen ei saa käyttää minkäänlaisia hankaavia työkaluja. Mikrokuituliina sopii erityisen hyvin hanojen ja lavuaarin kiillotukseen kalkin puhdistuksen päätteeksi. Sekä pehmeät siivousliinat että mikrokuituliinat löydät näppärästi BAUHAUSista.
Suojaa kädet pesuaineilta Katso kaikki »
Millä saa wc-pöntön puhtaaksi?
Kuten edellä mainittiin, wc-pöntön pesuun tulee aina käyttää erillistä siivousliinaa. Tämä siitä syystä, etteivät bakteerit pääse löytämään tietään wc-pöntöstä kylpyhuoneen muille pinnoille. Seuraavaksi kerromme, miten wc-pönttö puhtaaksi mahdollisimman kätevästi ja vähällä vaivalla. Ensiksikin ennen pöntön puhdistuksen aloitusta on lähettyviltä hyvä löytyä sekä siivousliina että wc-pesuaine ja wc-harja. Löydät sekä wc-harjat että wc-pesuaineet BAUHAUSista.
Desinfioivat pikaliinat varmistavat WC-pöntön puhtauden siivouskertojen välissä. Kuvassa Desinfioiva Sini Pikasiivousliina 30 kpl.
On hyvä huomioida, että vessaharjan muotoilulla on merkitystä, sillä toisilla malleilla saa paremmin puhtaaksi altaan yläreunat ja toisilla taas pohjan. Tästä syystä ennen uuden harjan ostamista kannattaa tarkistaa, miten oman wc-pöntön sisäpuoli on muotoiltu. Kulunut harja on syytä vaihtaa uuteen, ja harjan säilytyskaukalo on syytä pestä säännöllisin väliajoin.
Pöntön pesuun käytettävän pesuaineen pH-arvon tulisi olla 4–10. Tämä siitä syystä, että hapan puhdistusaine on riittävän tehokas poistamaan pöntöstä sekä kalkin ja keltaisuuden että pönttöön pinttyneen lian. Vaihtoehtoisesti puhdistukseen voi myös käyttää etikkaa tai sitruunahappoa. Pöntön ulkoreunojen pesuun riittää kuitenkin tavallinen yleispuhdistusaine.
Vessanpönttö kannattaa aina vetää ennen puhdistusta, minkä jälkeen pesuainetta suihkutetaan altaan seinämiin ja altaan sisäpuoli harjataan wc-harjalla. Harjalla tulee puhdistaa myös altaan veden alle jäävä pohja, yläreuna sekä vedentuloreunus. Harjalla puhdistamisen jälkeen wc vedetään uudelleen siten, että huuhteluvesi huuhtelee harjan. Kun wc-pöntön sisäpuoli on puhdistettu, on ulkopintojen vuoro. Vetonuppi, vesisäiliö, kansi ja istuinrengas pyyhitään pesuaineveteen kastetulla siivousliinalla, kuten myös wc-istuimen jalkaosa sekä pönttöä ympäröivät lattia ja seinät. Lopuksi siivousliina pestään huolellisesti ja laitetaan kuivumaan ilmavasti. Liina on myös syytä pestä aika ajoin pesukoneessa.
WC-harjat Katso kaikki »
Kuinka usein kylpyhuone pestään?
Nyrkkisääntö on, että kylpyhuone kannattaa pestä vähintään kerran viikossa. Tämä siitä syystä, että kylpyhuoneen pinnat keräävät helposti puoleensa erilaisia bakteereja ja epäpuhtauksia. Sama koskee myös kylpyhuoneen wc-pönttöä sekä erillistä wc-tilaa. Wc-pöntöstä erilaiset roiskeet kannattaa kuitenkin puhdistaa saman tien niiden synnyttyä, sillä pinttyneinä ne ovat huomattavasti vaikeampia puhdistaa.
Oikeilla välineillä siivous sujuu vaivattomasti. Kuvassa Puhdistussieni Scrub Daddy.
Etenkin pönttö ja lavuaari ovat sellaisia kylpyhuoneen siivouskohteita, joiden puhdistamisen aikaväliä ei kannata pidentää. Muistathan myös, että mitä useammin pyyhit lasisen suihkuseinän tai suihkukaapin puhtaaksi, sitä helpommalla pääset perusteellisempien siivousten yhteydessä. Laattasaumojen sekä lattioiden ja kylppärin muiden pintojen kalkkikertymien pesuväliksi voi riittää kaksikin viikkoa riippuen siitä, miten kovalla käytöllä kylpyhuone on, ja miten paljon kertymiä pääsee syntymään. Näitä muutamaa yksinkertaista ohjenuoraa noudattamalla pääset nauttimaan puhtaasta kylpyhuoneesta ja miellyttävästä asuinmukavuudesta viikosta toiseen.
Puhdistus- ja kuivauslastat Katso kaikki »
Espoo | Valitse Valittu |
---|---|
Rusthollarinkatu 6 02270 Espoo 020 6300 830 |
Ma - Pe 8:00 - 20:00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.espoo@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |
Lahti | Valitse Valittu |
---|---|
Simolanmutka 5 15680 Lahti 020 6300 850 |
Ma - Pe 8.00 - 20.00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.lahti@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |
Oulu | Valitse Valittu |
---|---|
Kaakkurinkulma 2 90410 Oulu 020 6300 840 |
Ma - Pe 8.00 - 20.00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.oulu@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |
Tampere | Valitse Valittu |
---|---|
Palmrothintie 4 33950 Pirkkala 020 6300 820 |
Ma - Pe 8.00 - 20.00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.tampere@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |
Turku | Valitse Valittu |
---|---|
Kuloistentie 1 21280 Raisio 020 6300 810 |
Ma - Pe 8.00 - 20.00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.turku@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |
Vantaa | Valitse Valittu |
---|---|
Tammiston kauppatie 19 01510 Vantaa 020 6300 800 |
Ma - Pe 8.00 - 20.00 La 9.00 - 18.00 Su 10.00 - 18.00 |
info.vantaa@bauhaus.fi | |
Ajo-ohjeet | Lisätietoja |